ANAF află pe loc dacă ascunzi bani de stat: cum își dă seama că nu ești cinstit, te vei trezi cu inspectorii fiscali la ușă

de: Mădălina Bahrim
16 03. 2023

ANAF are de gând să fie din ce în ce mai eficient și vigilent în ceea ce privește fenomenul evaziunii fiscale. Din dorința de a aduce mai mulți bani la bugetul statului, dar și pentru a-i trata pe toți românii în mod egal și a-i determina să respecte legislația fiscală în vigoare, Fiscul are planuri mari împotriva evazioniștilor.

Va fi din ce în ce mai dificil să încerci să ascunzi bani de stat, în condițiile în care ANAF a elaborat un plan complex prin care află imediat despre românii ce nu sunt onești cu declararea veniturilor și plata taxelor și/sau impozitelor aferente către bugetul public, după caz.

Cum află ANAF că ai bani ascunși?

Ei bine, să presupunem că desfășori o anumită activitate încadrată în comerțul electronic, un domeniu ce s-a dezvoltat fulminant în ultima perioadă. Se fac bani foarte mulți pe internet și numeroși români au prins această oportunitate, sub diverse forme. Către această zonă dorește să se orienteze și organele fiscale din cadrul Fiscului.

Interesant este că Fiscul a implementat o serie de declarații pentru intermediarii din domeniul comerțului electronic, ce scot imediat la suprafață evazioniștii, fără alte eforturi.

„În primul rând, avem (1) declarația 395, care a fost implementată în baza OUG 67/2022 și a Ordinului ANAF 1.644/2022. Formularul este depus lunar de furnizorii de servicii poștale (inclusiv firmele de curierat) și cuprinde informații despre comercianții online care trimit colete cu plata în sistem ramburs (….) În al doilea rând, avem așa-zisa (2) raportare DAC7, care în prezent este în curs de implementare în România în baza Directivei europene DAC7 (…) În al treilea rând, avem o raportare fiscală ce urmează să fie implementată efectiv tot până la finalul anului 2023, cel puțin teoretic, în baza altei directive europene. În acest caz vorbim de (3) un sistem european denumit CESOP, în care vor ajunge informațiile despre plățile transfrontaliere și beneficiarii lor (tranzacțiile în care plătitorul consumator este într-un stat membru al UE, iar comerciantul beneficiar al plății este în alt stat membru al UE)”, explică avocatnet.ro.

Acestea fiind spuse, dacă desfășori orice fel de activitate electronică ce-ți aduce sume de bani, trebuie să le declari către stat și, după caz, să-ți achiți obligațiile fiscale.